Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Deliç: Akıllı şebekeler ile elektrik faturaları düşecek

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Deliç, enerji tüketimini düzenleyerek çevreye ve tüketicilere fayda sağlayacak akıllı çözümler üzerine çalışmalar yürütüyor. Elektrik şebekeleriyle haberleşme teknolojilerinin birleşmesiyle oluşturulan akıllı şebeke sistemleri alanında çalışan Prof. Dr. Deliç, bu kapsamda yenilenebilir kaynakların entegrasyonu ve enerji talebinin yönetimi konularında proje geliştirdi. Deliç, akıllı şebekelerle enerji üretim maliyetlerinde tasarruf sağlanacağını belirtti.

                                   

Haberleşmenin değişik alanlarında çalıştıktan sonra akıllı şebekeler üzerine projeler üreten Boğaziçi Üniversitesi Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hakan Deliç, çevreye ve özellikle de tüketicilere fayda sağlayacak akıllı elektrik şebekeleri konusunda araştırmalar yürütüyor. Akıllı şebekelere geçişin gelişmiş ülkeler için teknolojide öncelikli konulardan biri olduğunu vurgulayan Deliç,elektrik tüketimini kontrol edebilen ve üreticiyle haberleşebilen akıllı saatler vasıtasıyla tüketicilere ve çevreye büyük fayda sağlanacağını sözlerine ekledi.

Akıllı şebekelerin hayata geçmesinde 2020’nin önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Deliç, Avrupa Birliği’nin, DIRECTIVE 200972EC uyarınca 2020 yılına kadar %80 oranında akıllı sayaca geçmeyi amaçladığını hatırlattı. Türkiye’de de haberleşme yeteneğine sahip akıllı sayaçlar geliştirilmesi için firmaların çalıştığını belirten Prof. Dr. Deliç, Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından da onaylanan "Türkiye Akıllı Şebekeler 2020 Yol Haritası Projesi" kapsamında akıllı şebekeye geçiş sürecinin takviminin belirleneceğine işaret etti.

Akıllı haberleşme ağı ile enerji tüketiminde denge sağlanacak

Üzerinde çalıştığı akıllı şebekeler sisteminin uygulanabilmesi durumunda verimsiz enerji üretim tesislerinin devreye sokulmayarak maliyetlerin ve karbon salınımının düşürüleceğinin altını çizen Hakan Deliç, “Mevcut sistemlerde enerji talebi arttığında yedek santraller de faaliyete geçiyor. Termik santrallerin devreye girmesi ve sonrasında kapatılması saatleralabiliyor.Benim araştırma alanlarımdan biri talepte böyle büyük oynamaların olmamasını sağlamak. Öngörülen arz ve talebe göre saatbaşı değişen fiyatlarla gün boyunca oluşan enerji talebinin hemen hemen aynı kalmasını amaçlıyoruz.” dedi.

Bu dengeyi sağlamak için üretici ve tüketici arasında iki yönlü iletişimin gerekliliğine işaret eden Deliç, “Tüketiciden önümüzdeki saat için tahmini tüketim miktarını öğrenip oluşacak toplam talebi buluyoruz ve buna göre hesaplanan saatlik fiyat bilgisini geri bildiriyoruz. Kabaca söylemek gerekirse tüketimin aşırı yükseleceği öngörülen saat diliminde fiyat da yüksek oluyor. Bu şekilde arzulanan günlük tüketim düzeni sağlanıyor.’’ dedi. Deliç, sisteminilk uygulamalarının fabrikalarda ve işyerlerinde görüleceğini belirtti.

Hem çevreye hem de cebe fayda sağlayacak

Yenilenebilir kaynakların daha fazla entegrasyonu ve gerek üretim gerek tüketimde kaynakların daha verimli kullanımı sayesinde akıllı şebeke sisteminin önemli fayda sağlayacağını belirten Deliç,“Bu sistemle enerji tüketimindeki tepe noktaları aşağı çekildiği gibi, maliyetler azalacak ve elektrik faturaları düşecek. En verimsiz ve en eski oldukları için en çok kirleten santraller kapalı kalacağı için atmosfere salınan gazlarda bir azalma olacak.” dedi.